Oktober 2009 – Vereniging SK vloot onder de aandacht in maandblad Motorboot.

Vereniging SK-vloot in de rubriek “Watermerk” van Motorboot.

Merkenclubs. Varen in dezelfde boot schept een band. Veel botenmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek “watermerk” brengt Motorboot dergelijke verenigingen onder de aandacht.

Wie kent ze niet, de stoere schepen met hun SK nummer op de boeg? De eerste kotter werd in 1972 door de toenmalige jachtbouwer J. de Jong gebouwd. Later, in 1995 werd de werf aan de Houkesloot in Sneek overgenomen door Tjerk Tuinstra. Samen met zijn vrouw Betsy ontwikkelde hij de SK tot een modern en kwalitatief hoogwaardig schip. SK jachtbouw, want zo heet het bedrijf van het echtpaar Tuinstra, bouwt de schepen in zes verschillende modellen van 6,5 tot 15 meter: de SK kotter met open kuip, de SK kotter Paviljoen, de SK pilot, de SK sport, de SK vlet en als jongste telg van de SK familie de snelvarende SK sportsman m/v.

De knikspanten worden gemaakt van 5 en 6 mm staal. Er varen ruim honderdzestig SK’s in Nederland, Duitsland en Belgie, waarvan honderddertig gebouwd door SK jachtbouw. Volgens de eigenaren maken de goede vaareigenschappen van de SK het manoeuvreren tot een ‘fluitje van een cent’.

Begin 2008 namen een paar enthousiaste SK bezitters het initiatief tot het oprichten van de Vereniging SK vloot. Op 2 maart 2008 werden tijdens de oprichtingsvergadering in Nijkerk direct al 17 booteigenaren lid en een jaar later stond de ledenteller op 45, onder wie ook twee Belgische eigenaren. De actieve vereniging heeft inmiddels een eigen clubvlag, een mooie website en een nieuwsbrief.

De slogan van de vereniging is: ‘Plezier in varen en verhalen’. Voor het organiseren van activiteiten zijn er verdeel over het land drie activiteitencommissies. Het eerste jaar waren er al twee watertreffens en een algemene ledenvergadering. Tijdens één van de evenementen werd een bezoek gebracht aan het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek en was er een gezamelijke vaartocht naar Joure. De andere bijeenkomst op het water speelde zich af in de Brabantse Biesbosch. Onder leiding van boswachter Dirk Feij maakten de leden met hun eigen schip een prachtige vaartocht door de kreken waar de recreatievaart in verband met ondiepten normaal gesproken liever wegblijft. Slecht weer (een dikke negen Beaufort en zeer hoog water in de Biesbosch) speelden de deelnemers van dit tweede SK-weekend parten, maar het plezier was er niet minder om.

Lid worden Iedereen met een SK kan lid worden van de actieve vereniging. De contributie per schip bedraagt het eerste jaar €37,50 (tarief 2009),incl. de verplichte aanschaf van de clubvlag. Daarna bedraagt de contributie slechts €25,00 (tarief 2009) per jaar. Aanmelden kan via de website www.skvloot.nl of via het secretariaat Vereniging SK vloot .